Antwerpse Provinciale Taxi Unie

Wat zijn de verschillen tussen taxi's en verhuurvoertuigen (locatie)?

Taxibedrijven en verhuurdiensten van voertuigen met bestuurder (VVB’s of locatievoertuigen) hebben gemeen dat het allebei diensten zijn die je betaalt om je op het door jou gevraagde tijdstip te brengen van je gewenste vertrekpunt naar je gewenste eindbestemming.

De beide vervoerwijzen lijken dus op het eerste zicht sterk op elkaar. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen:

  • De doelgroep is niet altijd hetzelfde.
  • De manier waarop je een aanvraag doet, verloopt anders.
  • De herkenningstekens verschillen.
  • De kostprijs wordt op een andere manier berekend en afgerekend.

Gelet op het nieuwe decreet van de Vlaamse regering zullen er mettertijd geen bedrijven met vergunning voor verhuurdienst meer zijn. De beide mogelijkheden voor individueel bezoldigd personenvervoer zullen TAXI genoemd worden, met een onderscheid tussen straattaxi's en standplaatstaxi's. Alleen deze laatste categorie mag openbare taxistandplaatsen innemen.

Voor wie?

Taxi

Iedereen kan een taxi nemen. Als je een rolstoelgebruiker bent, is het aanbod beperkter. Niet alle taxivoertuigen zijn geschikt voor aangepast vervoer.  

VVB

Op diensten voor verhuur van voertuigen met bestuurder kan ook iedereen beroep doen. Deze vervoerdienst richt zich minder op privépersonen dan taxidiensten.

Ook als privépersoon kan je een VVB-dienst inhuren. Voor vervoer van rolstoelgebruikers is er een aangepast voertuig nodig. Niet iedere VVB-dienst beschikt hier over. 

Wat houdt het in? 

Taxi

Dit kan je aanvragen tot vlak voor je gewenste verplaatsing. Dit kan door naar de dichtstbijzijnde taxistandplaats te gaan of per telefoon contact op te nemen met het taxibedrijf. Bij sommige bedrijven kan je ook via de website reserveren of via een app met de smartphone.

VVB

Dit moet je meestal iets langer op voorhand aanvragen. De termijn verschilt naargelang de verhuurbedrijven. Vaak moet je je aanvraag ten minste één à twee werkdagen op voorhand doen.

Je kan de vervoerdienst telefonisch, via mail of via fax aanvragen. Als je de aanvraag indient als passagier, kan je het huurcontract ondertekenen bij het instappen in het voertuig. Als je de aanvraag indient voor iemand anders moet je het huurcontract op voorhand ondertekenen.

Dergelijk huurcontract moet worden afgesloten voor minstens 3 uur.

Herkenbaarheid

Taxi

Taxivoertuigen zijn makkelijk te herkennen aan kentekens zoals een taxilicht op het voertuig met de vermelding ‘taxi’, de taxikaarten met de vermelding van de tarieven die binnen en buiten het voertuig zichtbaar moeten zijn en de taxameter.

VVB

Deze voertuigen  kan je herkennen aan de twee geplastificeerde tekens aan de rechterkant van de voor- en achterruit. Deze zijn altijd zwart met witte letters. Als het voertuig enkel voor VVB gebruikt wordt, vind je geen kentekens voor een taxi terug op het voertuig.

Deze voertuigen mogen alleen op de openbare weg als het voertuig op voorhand verhuurd is.

Betaling

Taxi

Taxidiensten moeten wettelijk vaste prijzen hanteren. Het is dus niet toegelaten om over de kostprijs te onderhandelen met de chauffeur. Je vindt de geldende tarieven terug op de taxikaarten rechts op de achterruit van het voertuig en op de achterzijde van de voorste passagierszetel. 

De taxameter geeft het te betalen bedrag weer.

Na de rit ontvang je een gedrukt vervoerbewijs met daarop het identificatienummer van de taxi, de gegevens over de rit en heel wat andere details. Op die manier kan je controleren of de kostprijs correct berekend werd.

VVB

VVB’s hebben ook hun eigen door de stad of gemeente goedgekeurde tarieven, een basistarief voor de eerste 3 uur (minimum-verhuurtijd) en een aanvullend tarief per bijkomend uur.