Antwerpse Provinciale Taxi Unie

TAXIDELEN KAN NU IN ANTWERPEN

 

 

  

 Deelfietsen en deelauto’s kenden we al, maar nu is er ook het taxidelen. Vanaf september kun je via een app een taxi bestellen en aangeven of je die wil delen met een onbekende. De app zoekt dan de best mogelijke medepassagier. Je bespaart volgens de Antwerpse Provinciale Taxi Unie (APTU) zo tot 30 à 40 procent.

Buitenlandse steden als Amsterdam en Berlijn voerden het recent in: taxi sharing. Het kan een taxirit een pak voordeliger maken. Zeker op langere afstanden. Voorwaarde voor het taxidelen is wel dat de routes van de gebruikers niet meer dan 10 procent van elkaar afwijken. Het systeem gebruikt de al bestaande Europese taxi-app die je op de website taxi.eu kunt downloaden.

Sportpaleis

Een voorbeeld: de ene klant moet van het Sportpaleis naar Boechout, de andere van Borsbeek naar Lier. Een deel van die route loopt samen. Besparing: rond de 40 procent. Want het startgeld (6 euro) is dan wel hoger dan bij een gewone taxirit, je kunt het delen onder de klanten en je betaalt geen wachtgeld wanneer je taxi trager dan 18 kilometer per uur rijdt. De kilometerprijs ligt met 2 euro ook iets lager dan die van een klassieke taxirit (2,10 euro). Vanaf de 21ste kilometer daalt het kilometertarief naar 1,80 euro bij taxidelen.


Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) glundert. “De deeleconomie valt in de smaak bij Antwerpenaren en toeristen. En met het taxidelen blijven we een trendsetter in Vlaanderen.”

 

Koen Van Oorschot unaniem verkozen tot nieuwe voorzitter Antwerpse Provinciale Taxi Unie

Op de bestuursvergadering van 7 februari 2017 is de heer Koen Van Oorschot, gedelegeerd bestuurder van de nv Antwerp-Tax, unaniem verkozen tot voorzitter van APTU. Hij zal deze taak op zich nemen voor een eerste termijn van 4 jaar.

 

 

 

Paul Van Avermaet geeft voorzitterschap door aan volgende generatie

 

Na 4 termijnen van 4 jaar geeft de heer Paul Van Avermaet de fakkel als voorzitter van de Antwerpse Provinciale Taxi Unie door aan de nieuwe generatie.

Op 30 januari 2017 werd hij op passende wijze gevierd voor zijn jarenlange voorzitterschap.

 

 

 

Antwerpse taxibedrijven gaan milieuvriendelijk

Antwerp-Tax heeft enige tijd geleden als eerste taxibedrijf in Antwerpen een Mercedes-Benz E 300 BlueTEC Hybrid ingezet en levert hiermee een bijdrage aan een betere lucht in de stad. Deze hybride van Mercedes is een goede keuze met een gemiddeld brandstofverbruik van slechts 4,1 l/100 km bij een CO2-uitstoot van 107 g/km, aldus Koen van Oorschot, gedelegeerd bestuurder van Antwerp-Tax.

Momenteel heeft de nv Antwerp-Tax al 37 hybride-wagens in gebruik.

 

De chauffeur en de taxigebruikers merken vrijwel niets van het omschakelen van verbrandingsmotor naar elektromotor. Dat geldt evenzeer voor de schakelbewegingen. Innovatieve systemen garanderen de doorstroming naar de batterij van energie die vrijkomt tijdens het vertragen. Milieuvriendelijke en toekomstgerichte technieken, zoals de verbeterde aerodynamische eigenschappen, de recuperatie van de bewegingsenergie, of de ECO start/stop-functie staan borg voor lage verbruiks- en emissiecijfers.

 

Nu neemt DTM Taxi uit Deurne de eerste twee e-taxi's van het type Mercedes B-Klasse Electric Drive. Bond Beter Leefmilieu steunt dit pilootproject in samenwerking met adviesbureau The New Drive en de onderzoeksgroep MOBI van de Vrije Universiteit Brussel.

De taxisector is een ideale proeftuin voor nieuwe, innovatieve technologieën. We weten allemaal dat in Vlaanderen en de rest van Europa binnenkort lage emissiezones worden ingevoerd. Taxibedrijven kunnen zich daar best nu al op voorbereiden.

Dit project past perfect in onze visie van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Onze twee e-taxi’s zijn een eerste stap naar 100% elektrische mobiliteit. Ze krijgen trouwens heel symbolisch wagennummers 1 en 2. We hopen natuurlijk dat collega's van onze sector zullen volgen in het gebruik van milieuvriendelijke voertuigen. Samen kunnen we een groot verschil maken”, zegt Steve Van Avermaet, zaakvoerder van DTM Taxi.

 

 

Antwerpse taxi's sluiten aan op Europese taxi-app

Via een app kunnen nu ook in Antwerpen taxi’s besteld worden. De grootste Antwerpse taxibedrijven gebruiken de gratis app, Taxi.eu, die voor heel Europa telt.

De twee grootste Antwerpse maatschappijen, Antwerp Tax en DTM, hebben het systeem al een tijdje en zien het aantal gebruikers stijgen. ‘Binnenkort sluiten in het Antwerpse ook Sinjoor Taxi en AHV aan. Op dat moment zullen in het Antwerpse 250 van 400 taxi’s per app kunnen worden opgeroepen.’

Via de app bestellen gebruikers een taxi en meteen krijgen ze een sms dat de taxi onderweg is. Wie wil, kan de taxi volgen en via een kaartje zien wanneer hij arriveert en binnen hoeveel minuten.

Voor de twee grootste maatschappijen, Antwerp Tax, met meer dan honderd auto’s, en DTM, met zeventig auto’s, is de app een uitbreiding op de eigen app. ‘Natuurlijk blijven ook onze eigen apps werken. Die verzekeren dezelfde dienst, zij het dan voor één van de twee bedrijven’, zegt Van Avermaet. ‘Welk systeem onze klanten ook gebruiken, lang zullen ze niet op hun taxi moeten wachten.’